ДОПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА СТАРШОКЛАСНИКІВ В КОНТЕКСТІ СОЦІАЛЬНО-ПРОФЕСІЙНОЇ ОРІЄНТАЦІЇ - Піддячий, Микола (Український педагогічний журнал, 2016)
У статті обґрунтовано: необхідність розширення багатогранного життєвого простору для формування психологічного досвіду за допомогою системи допрофесійної підготовки старшокласників; ціннісні пріоритети в особистісному та суспільному вимірах; необхідність створення умов для системного використання набутих знань у діяльності; підходи до формування змісту освіти і організації навчально-виховного процесу в закладах системи загальної середньої освіти; складові змісту допрофесійної підготовки в контексті соціально-професійної орієнтації й вимог до підготовки особистості на етапах вікового розвитку; підготовку достатньої кількості фахівців, здатних розбудовувати життєвий простір в умовах взаємодії з об’єктами праці.