CHILDFREE: НОВИЙ СТИЛЬ ЖИТТЯ ТА ВИКЛИК ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА - Малюга, Микола (Український педагогічний журнал, 2019)
У статті розкрито сутність поняття «чайлдфрі» як вільно обраний стиль життя, що виключає у послідовників руху наявність дітей та бажання стати батьками. Наведено визначення понять щодо представників «чайлдфрі», «чайлдхейтерс» і «чайлдлісс», а також охарактеризовано їхню життєву позицію щодо батьківства. Акцентовано увагу, що рух чайлдфрі поповнюється новими послідовниками у всьому світі, а також в Україні. Поміж українців кількість добровільно бездітних із року в рік тільки зростає. Все більше українців, як жінок, так й чоловіків, свідомо вирішують не бути батьками, але точні цифри навести досить складно, оскільки не виявлено в науковому дискурсі спеціальних досліджень. Крім того, офіційні статистичні дані щодо кількості послідовників руху чайлдфрі в Україні наразі відсутні. Порушено проблему сім’ї як джерела захисту й впливу на формування сімейних цінностей українців та можливі наслідки впливу руху чайлдфрі на соціально-культурну, моральну та демографічну сфери в Україні. Висвітлено статистичні дані щодо факторів зменшення кількості населення в Україні в сучасних умовах ризиків та невизначеності.