ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ГУМАНІЗАЦІЇ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ: ПОГЛЯДИ УЧЕНИХ ЗАРУБІЖЖЯ - Маріуц, Ілона (Український педагогічний журнал, 2015)
Розглядаються теоретичні та практичні аспекти розвитку шкільної освіти в контексті гуманізації. Виявлено сутність, провідні ідеї гуманістичної теорії навчання й особливості її практичної реалізації на сучасному етапі за кордоном. Обґрунтовано думку, що метою освіти мають бути розвиток людини і її особистісне зростання, на противагу кількісним результатам навчання, що значно збільшує інтелектуальні досягнення та готує учнів до здійснення свого внеску в суспільство. Також підтверджується думка, що навчання є найефективнішим, коли збігається з природною схильністю людини до повноцінного розвитку особистості.