ЗАСОБИ ФОРМУВАННЯ АНГЛОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У СТУДЕНТІВ НЕМОВНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Клонцак, Ореста (Український педагогічний журнал, 2026)
Статтю присвячено аналізу ефективних засобів формування англомовної комунікативної компетентності у студентів немовних спеціальностей. Обґрунтовано актуальність дослідження у зв’язку з необхідністю підвищення рівня цієї компетентності майбутніх фахівців різних галузей у контексті сучасних євроінтеграційних процесів. Для досягнення мети дослідження застосовано методи аналізу, систематизації, зіставлення та узагальнення. Розглянуто підходи до трактування понять «комунікативна компетентність» та «іншомовна комунікативна компетентність». Проаналізовано структуру англомовної комунікативної компетентності, яка охоплює взаємопов’язані компетенції, а саме: мовленнєву, соціолінгвістичну, соціокультурну, загальнонавчальну, дискурсивну, компенсаторну. Виокремлено й охарактеризовано засоби, що сприяють формуванню англомовної комунікативної компетентності у студентів немовних спеціальностей, зокрема рольові ігри, використання відеоматеріалів, проблемне навчання, читання та аналіз фахової літератури, засіб «перевернутої аудиторії». Встановлено, що рольові ігри сприяють розвитку міжособистісного спілкування через моделювання реальних комунікативних ситуацій. Використання відеоматеріалів забезпечує розвиток аудитивних і мовленнєвих умінь, соціокультурної обізнаності та підвищує мотивацію до навчання. Робота з фаховими англомовними текстами сприяє засвоєнню лексико-граматичних структур, розвитку критичного мислення та формуванню здатності застосовувати здобуті знання у професійно орієнтованому спілкуванні. Модель «перевернутої аудиторії» стимулює самостійність студентів, активізує роботу з автентичними ресурсами і поєднує рецептивні й продуктивні мовленнєві навички в контексті професійних ситуацій. Метод проблемного навчання розвиває критичне мислення, уміння аналізувати інформацію, аргументовано висловлювати власну позицію та приймати рішення іноземною мовою. Зроблено висновок, що поєднання цих засобів забезпечує розвиток мовних, комунікативних і соціокультурних компетентностей та сприяє підготовці майбутніх фахівців до ефективної комунікації англійською мовою.