ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УСНОМОВЛЕННЄВОЇ КОМУНІКАЦІЇ УЧНІВ ЛІЦЕЮ
PDF (English)

Ключові слова

спілкування
комунікація
мовленнєва діяльність
моделі комунікації
аспекти спілкування
функції комунікації

Як цитувати

Галаєвська L. (2020). ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УСНОМОВЛЕННЄВОЇ КОМУНІКАЦІЇ УЧНІВ ЛІЦЕЮ. Український Педагогічний журнал, (4), 161–168. https://doi.org/10.32405/2411-1317-2020-4-161-168

Анотація

У статті визначено психологічні чинники, важливі для ефективної мовленнєвої комунікації. Зосереджено увагу на різних підходах і поглядах вітчизняних та зарубіжних психологів, лінгвістів, педагогів на проблему дослідження. Доцільність розвідки обґрунтована й мотивована потребою увиразнення проблеми теорії й практики навчання української мови на засадах компетентнісного підходу. Окреслено смислове поле поняття «комунікація», що є джерелом розвитку комунікативних можливостей особистості. Розкрито суспільну роль мови та функцій, що реалізуються у мовленні кожної людини, чинники розвитку комунікації, шляхи її вдосконалення. Обґрунтовано актуальність психологічних чинників для результативного процесу мовленнєвої комунікації. Проаналізовано теорію мовленнєвої діяльності, згідно з якою мовленнєва діяльність передбачає наявність компонентів – мотиву (для чого людина говорить); мети (чого хоче досягти в результаті спілкування); структури. Робиться акцент на удосконаленні знань основних комунікативних ознак мовлення, а також техніці мовлення як основному шляху досягнення згоди при мовленнєвій комунікації. Доведено, що піднесенню ефективності мовленнєвої комунікації сприяє дотримання об’єктивних і загальних умов (єдиної системи кодифікації та декодування інформації), а також спільний словниковий запас учасників спілкування. Розглянуто лінійні моделі ефективної комунікації, їх позитивні аспекти й недоліки. Акцентовано увагу на важливості їх опанування саме учнями ліцею з огляду на життєву значущість у процесі соціалізації, що дасть змогу сформувати різнобічно розвинену й соціально активну особистість, якій притаманна справжня культура спілкування, котра сповнена поваги до рідної мови, вміє вести діалог, дискутувати, толерантно відстоювати свої погляди, точно й аргументовано висловлювати свої думки, дотримуючись при цьому норм і правил мовленнєвої поведінки. Охарактеризовано умови підвищення ефективної комунікації. Визначено й прокоментовано мовленнєві вміння, на формування яких необхідно звертати увагу педагогам-предметникам.
Деталізовано чинники, які забезпечують ефективність комунікації, і фактори, що зумовлюють виникнення комунікативних перешкод.

https://doi.org/10.32405/2411-1317-2020-4-161-168
PDF (English)
Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Авторське право (c) 2020 Людмила Галаєвська

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.