СИСТЕМА СОЦІАЛЬНОГО КРЕДИТУ ЯК ШИРОКОМАСШТАБНИЙ ПРОЄКТ ПОБУДОВИ ГАРМОНІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА В ЦИФРОВУ ЕПОХУ
PDF

Ключові слова

система соціального кредиту
система соціального рейтингу або довіри
система оцінки
соціально-прийнятна поведінка
система цифрової ідентифікації
система розпізнавання
віртуальний паспорт
цифровий контроль
цифрова диктатура
суспільство «стулених вуст»
цифрове суспільство

Як цитувати

Калініна, Л., & Малюга, М. (2019). СИСТЕМА СОЦІАЛЬНОГО КРЕДИТУ ЯК ШИРОКОМАСШТАБНИЙ ПРОЄКТ ПОБУДОВИ ГАРМОНІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА В ЦИФРОВУ ЕПОХУ. Український Педагогічний журнал, (4), 5–18. https://doi.org/10.32405/2411-1317-2019-4-5-18

Анотація

У статті розглянуто міждисциплінарну проблему впровадження інноваційного винаходу в Китаї – системи соціального кредиту як нової державної соціальної реформи в Китайській Народній Республіці (надалі – КНР), у ракурсі широкомасштабного експерименту з цифровізації в суспільстві цифрової епохи. Розкрито сутність, архітектуру та специфіку системи соціального кредиту (кит. 社会信用体系; англ. Social Credit System або скорочено SCS), принципи дії, призначення системи – визначення індивідуального рейтингу громадян. Система соціального кредиту побудована на ключових світоглядних культурологічних засадах Стародавнього Китаю – манізму (культ предків), конфуціанстві та маоїзмі, парадигмі застосування штучного інтелекту та глобалізації, концепції доповненої реальності, інноваційних технологіях і новітніх технічних винаходах. Для таких сфер життєдіяльності людини, як техніко-технологічна, соціокультурна, наукова, інформаційно-комунікаційна, освітня, управлінська та сфери послуг і штучного інтелекту система соціального кредиту є інноваційною Жодна держава світу не демонструвала таких систем або їх аналогів, масштабів ідентифікації людей та об’єктів у реальному часі в конкретному просторі, таких обсягів обчислення великих даних, їх упровадження в ракурсі континууму «Реальність-Віртуальність» (Reality – Virtuality coontunuum) та доповненої реальності крізь призму побудови гармонійного суспільства.
Акцентовано увагу, що система SCS та її впровадження з 2010 року в пілотному режимі в містах Китаю під керівництвом Компартії в межах Урядової програми є найбільш обговорюваною проблематикою в міжнародних ЗМІ та світовій «павутині», оскільки вона може не тільки швидко змінити форму правління на цифрову диктатуру в одній окремій країні, але й вплинути на функціонування усіх країн у глобальному просторі.
Описано призначення системи соціального кредиту – забезпечити комфортну життєдіяльність особистості у глобальному цифровому світі, а не лише для ведення бізнесу та визначення у цифровий спосіб ступеню довіри, добропорядності, безпеки й чесності як громадян, так і юридичних осіб. Порушено проблему етичності використання персональних даних у системі соціального кредиту в ракурсі безпеки людини та її життєдіяльності, переформатування та інтеграції життєдіяльності людини в реальному та віртуальному світі, акцентовано увагу на соціальному менеджменті в Китаї та загрозах і ризиках упровадження системи SCS.

https://doi.org/10.32405/2411-1317-2019-4-5-18
PDF
Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.