ПЕДАГОГІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ТЕХНІКІВ-ТЕХНОЛОГІВ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ВИРОБНИЦТВО ХЛІБА, КОНДИТЕРСЬКИХ, МАКАРОННИХ ВИРОБІВ І ХАРЧОВИХ КОНЦЕНТРАТІВ»
PDF

Ключові слова

педагогічне моделювання
модель
формування
майбутні техніки-технологи
структурно-функціональна модель практичної підготовки
практичні навички та вміння

Як цитувати

Ткач, Л. (2019). ПЕДАГОГІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ТЕХНІКІВ-ТЕХНОЛОГІВ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ВИРОБНИЦТВО ХЛІБА, КОНДИТЕРСЬКИХ, МАКАРОННИХ ВИРОБІВ І ХАРЧОВИХ КОНЦЕНТРАТІВ». Український Педагогічний журнал, (2), 106–118. https://doi.org/10.32405/2411-1317-2019-2-106-118

Анотація

Практична здатність майбутніх техніків-технологів зі спеціальності «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів» до професійної діяльності є провідним критерієм якості їхньої професійної підготовки у коледжах харчової промисловості, а також одним із головних результатів їхньої всебічної підготовленості до майбутньої діяльності як суб’єктів професійної діяльності. Основу їхніх практичних здатностей складають практичні навички та вміння різного спрямування – суб’єкт-суб’єктного та суб’єкт-об’єктного. Вони формуються в коледжах харчової промисловості в процесі отримання ними професійної освіти, яка визначає їхню підготовленість до професійної діяльності, а також ставлення і мотивацію до неї. Доведено, що педагогічне моделювання – це науковий метод пізнання за допомогою створення педагогічних моделей шляхом відображення основних характеристик конкретної педагогічної системи як педагогічного явища в спеціально створеному об’єкті – моделі у вигляді мисленнєвого уявлення реалізації певного педагогічного заходу, що адекватно відображає предмет педагогічної дійсності, у т.ч. і практичну підготовку майбутніх техніків-технологів. Показано, що педагогічне моделювання практичної підготовки студентів дає можливість логічно обґрунтувати її цільову, методологічну, змістовну, суб’єкт-суб’єктну та методичну послідовність шляхом встановлення зв’язків і взаємозв’язків між основними компонентами професійної підготовки – теоретичної та практичної, наданню цьому процесові професійно-фахової спрямованості. Підкреслено, що якісній організації їх практичної підготовки сприяє структурно-функціональна модель, яка обґрунтована з урахуванням основних принципів педагогічного моделювання і складається з цільово-методологічного, змістовного, суб’єкт-суб’єктного, діяльнісного та результативного компонентів.

https://doi.org/10.32405/2411-1317-2019-2-106-118
PDF
Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.