ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ ЛІЦЕЮ: ПРАКТИКУМ З ЕКОНОМІКИ, ФІНАНСОВОЇ ГРАМОТНОСТІ ТА ОСНОВ ПІДПРИЄМНИЦТВА ЗА ПРОГРАМОЮ «УЧЕНЬ ЛІЦЕЮ У СВІТІ ЕКОНОМІКИ, ФІНАНСІВ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА»
PDF (English)

Ключові слова

практикум з економіки
фінансової грамотності та основ підприємництва
концепція економічної освіти в гімназії та ліцеї
профільна освіта; економічна компетентність учня ліцею
профільна освіта
економічна компетентність учня ліцею

Як цитувати

Надтока V., & Часнікова O. (2020). ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ ЛІЦЕЮ: ПРАКТИКУМ З ЕКОНОМІКИ, ФІНАНСОВОЇ ГРАМОТНОСТІ ТА ОСНОВ ПІДПРИЄМНИЦТВА ЗА ПРОГРАМОЮ «УЧЕНЬ ЛІЦЕЮ У СВІТІ ЕКОНОМІКИ, ФІНАНСІВ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА». Український Педагогічний журнал, (4), 141–149. https://doi.org/10.32405/2411-1317-2020-4-141-149

Анотація

Висвітлено проблему розробки навчального посібника «Практикум з економіки, фінансової грамотності та основ підприємництва за програмою «Учень ліцею у світі економіки, фінансів та підприємництва» на засадах Концепції економічної освіти в гімназії та ліцеї. У процесі дослідження враховані динамічність оновлення тенденцій розвитку економічної освіти як в Україні, так і у світі.
Проаналізовано інформацію щодо наукових досліджень стосовно результативності шкільної економічної освіти й запитів учнів, їх батьків, учителів; обґрунтовано потребу в застосуванні контекстного та компетентнісного підходів до формування змісту навчального посібника з метою формування в учнів ліцею базових економічних знань, раціонального економічного мислення та підприємливості, відповідального ставлення до наслідків власної економічної поведінки в родині, країні, світі. Опрацьовано аналітичні матеріали з проблеми, простежена динаміка поглядів, вподобань та запитів суспільства стосовно економічної освіти у закладах загальної середньої освіти.
Визначено науково-методичні аспекти формування економічної компетентності учнів ліцею. Запропоновано підґрунтя для формування змісту навчальних матеріалів економічно орієнтованого характеру. По-перше, важливо у процесі навчання сформувати в учнів ліцею відповідні економічні навички, що будуть важливими для подальшого життя молодої особи; по-друге, сформувати довіру до різних фінансових інституцій та державної політики, тобто відповідальне ставлення громадянина до фінансових відносин; по-третє, стимулювати учнів ліцею до розвитку підприємницьких здібностей.
У статті охарактеризовано зміст практикуму як навчального посібника. Розробка й укладання сучасних і цікавих учням та педагогам навчальних посібників залишається актуальною проблемою. Завдання у практикумі, як навчальному посібнику, спрямовані на підготовку учнів до життя в сучасних швидкозмінних економічних умовах та дає змогу учасникам освітнього процесу зреалізувати наскрізну змістову лінію «Підприємливість та фінансова грамотність».

https://doi.org/10.32405/2411-1317-2020-4-141-149
PDF (English)
Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Авторське право (c) 2020 Віктор Надтока, Олена Часнікова

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.