ОСВІТНЄ ПАРТНЕРСТВО В СИСТЕМІ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ: ПОНЯТТЯ І ЗМІСТ
PDF (English)

Ключові слова

система загальної середньої освіти
освітнє партнерство
поняття освітнього партнерства
зміст освітнього партнерства

Як цитувати

Топузов O. (2020). ОСВІТНЄ ПАРТНЕРСТВО В СИСТЕМІ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ: ПОНЯТТЯ І ЗМІСТ. Український Педагогічний журнал, (3), 5–13. https://doi.org/10.32405/2411-1317-2020-3-5-13

Анотація

Актуальність освітнього партнерства на сучасному етапі розвитку національної системи загальної середньої освіти зумовлена не лише можливістю залучення приватних і громадських ресурсів, необхідних для оптимізації освітнього процесу в школі, підвищення якості освітніх та супутніх їм послуг, що надаються закладами загальної середньої освіти. Продуктивне освітнє партнерство сприяє конструктивному діалогу, зближенню освітніх і соціальних цілей діяльності учасників освітнього процесу, шкіл та інших суспільних інститутів, зростанню педагогічного потенціалу суспільства, успішному застосуванню освітніх засобів для вирішення важливих суспільних проблем.
У статті визначено поняття та розкрито зміст освітнього партнерства в системі загальної середньої освіти. Освітнє партнерство в загальній середній освіті розглядається як система специфічних суспільних відносин (освітніх, економічних, соціальних, культурних, правових, управлінських та інших), котра виникає в процесі добровільної й рівноправної освітньої співпраці суб’єктів освітньої діяльності (учасників освітнього процесу) з іншими юридичними та/або фізичними особами задля вирішення освітніх проблем, створення оптимальних умов для реалізації освітніх та інших суспільних цілей, досягнення яких можна пов’язати з освітніми. До змісту (компонентного складу) освітнього партнерства в системі загальної середньої освіти віднесено його суб’єктів (суб’єктний компонент), мету й завдання (цільовий компонент), етапи (діяльнісно-процесуальний компонент), засоби (інструментальний компонент), результати (результативний компонент).
Перспективи подальших досліджень освітнього партнерства в системі загальної середньої освіти пов’язуються автором із розробленням та обґрунтуванням теоретико-методологічних засад освітнього партнерства, створенням, експериментальною апробацією та впровадженням практичного інструментарію, необхідного для успішної організації і продуктивного здійснення цієї співпраці.

https://doi.org/10.32405/2411-1317-2020-3-5-13
PDF (English)
Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.